Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klubu fotografů amatérů - r. 1924

11. 1. 2013

 

Klub fotografů amatérů

 

Vznik předchůdce dnešního náchodského fotoklubu je historicky doložen dvěma úryvky:

Dne 27. září roku 1924 byl v Náchodě založen KLUB FOTOGRAFŮ AMATÉRŮ, který vstoupil do Svazu klubů fotoamatérů v Praze. Ušlechtilý ten sport pořádá přenášky, kurs pro začátečníky, proměňování diapozitivů. Umělecká práce fotografů zušlechťuje duši, pěstuje se láska ke krásám přírody a zanechává vzácné památky budoucímu pokolení. V čele jsou Ludvík Geitner a Otto Raiman.
(zapsal Vincenc Fikr - 1924)

Dne 27. září roku 1924 konal nově založený Klub fotografů amatérů v Náchodě ustavující schůzi v restauraci p. Rokoše za účasti 12 svých členů. Předseda pan Ludvík Geitner zahájil schůzi a uvítal delegáty. Dostavili se: za Svaz starosta Šimon, za klub vinohradský: Mrskoš, za klub královéhradecký: inž. Kepka, za klub v Týništi: rest. Vonásek, za klub Hronovský: Schick a Hozák. Poté se ujal starosta Svazu slova a ve výstižné řeči promluvil o dějinách amatérské fotografie a o organisaci svazové. Pak provedeny volby: předsedou zvolen pan Ludvík Geitner, jednatelem pan Hlavnička, celkem 11 členů výboru. Zároveň bylo odhlasováno, že tento nový klub přistoupí za činného člena Svazu. Přítomní se zdrželi v přátelské rozmluvě až do pozdní hodiny noční.
(z publikace Rozhledy fotografa amatéra - 1924)


členský oběžník

Od 29. června do 8. července roku 1928 byla v Náchodě 1. výstava Foto - obrazů v Přednáškovém sále pod záštitou Josefa Bartoně Dobenína. Pořádal ji Klub fotografů amatérů v rámci oslav jubilea republiky. Obrazy byly hojné, fotografie umělecké, turistické, sportovní a reportážní. Pochlubili se pracemi L. Geitner (předseda), O. a R. Raiman, Dvořáček, K. Malina, Sklenář, Beck, Kejval aj. Krásy našeho kraje tu na malé prostoře shrnuto hojně a přivábily četné obecenstvo z žactva. Bylo zde na 300 rámců.
(zapsal Vincenc Fikr - 1928)

Za nových společenských podmínek po Únoru 1948, kdy dosavadní spolkový život byl ukončen, vznikaly kroužky fotoamatérůpod patronací odborových orgánů na závodech a jiných organizacích. Brzy se ukázala jejich použitelnost a prospěšnost a byly často velmi dobře dotovány finančními i technickými prostředky.

Po roce 1989, kdy zanikly podnikové zájmové organizace, se opět začala scházet skupina fotografů amatérů, která vystupovala pod názvem Fotoklub Náchod.